Vi är Folkets Hus & Park English

Bioprogrammet ›

Se vilka filmer vi visar

Köp dina biobiljetter här ›

Länken tar dig till sf.se

Bio i över hundra år

Förr fick du korsa staden om du ville välja mellan filmerna på stadens biografrepertoar. Biograferna låg utspridda och var ofta så kallade singelbiografer med endast en salong och musiken stod orkestrar och självspelande pianon för.

Idag är salongerna samlade på en plats på Filmstaden Sundsvall och de pampiga biografnamnen har fått följa med och leva vidare i våra salonger. Många av de gamla biograferna i Sundsvall går fortfarande att besöka och även om projektorerna och orkestrarna sedan länge tystnat kan man fortfarande ana den forna filmglansen som en gång omgav dem.

 

Olympia, Sundsvalls första biograf

låg i hörnet av Östra Långgatan och Trädgårdsgatan och slog upp portarna den 9 december 1905. Biografen ägdes av grosshandlare Anders Skog från Göteborg. Det fanns 50 platser och musiken till stumfilmerna stod ett självspelande piano för. Här visades filmer från Tyskland, Frankrike och Danmark blandat med korta snapshots på sundsvallsbor. Biografen stängde på 30-talet och återuppstod i ny skepnad här på Filmstaden, 1993 när salong 8 föddes och fick just namnet Olympia.

 

Röda Kvarn – med namn efter Moulin Rouge

Röda Kvarn öppnade 1918 i hörnet Sjögatan och Östra Esplanaden och enligt ryktet fick biografen sitt namn efter klubben Moulin Rouge i Paris och dess röda väderkvarn. Ägare var den famöse nöjeskungen Bror Abelli som bland mycket annat först införde rabatthäften för biobesök. Här rymdes hela 400 personer och på taket stod enligt rykte en tre meter hög väderkvarn med lampor på vingarna. Biografen har en spännande historia. Bland annat fick den stänga några månader under spanska sjukan 1918 då det var mötesförbud för att minska smittspridning. Dekorationerna i salongen stod sundsvallskonstnären Helmer Osslund för. Idag lever namnet vidare i vår salong 3.

 

Svea – Kinematografi för 25 öre!

1906 öppnade Sundsvalls andra biograf, Svea i hörnet Thulegatan och Köpmangatan. Här fick man se lokala filmer om brankårens utryckning och badlivet i Fläsian för 15, 25 och 35 öre biljetten. Svea flyttade 1911 till Östra Esplanaden, ett av Sundsvalls ståtligaste byggnader. Där finns den kvar än idag som kulturminnesmärkt teaterlokal och här visas faktiskt fortfarande film vid speciella tillfällen. Här på Filmstaden Sundsvall lever biografnamnet kvar i vår salong 5.

 

Thule – Kepsbion

1910 öppnade biograf Thule i samma hus som Konsert på Köpmangatan 9. Thule låg en trappa upp och kallades även keps-bion eftersom besökarna ofta bar keps. Konsert och Thule var kända för Wexels niomannaorkester som underhöll publiken. Thule flyttade 1918 till nya lokaler med röda mattor, högkvalitetsmaskineri och vacker inredning. Thule bytte 1938 namn till Saga. Här på Filmstaden Sundsvall fick en av tvillingsalongerna, salong 7, namnet Thule då den invigdes 1993. På detta sätt lever keps-bion vidare.

 

Konsert – Populär biograf blev kontroversiell pornografisk bio

Stiliga och populära Konsert öppnade 1910 i samma byggnad som Thule. Den hade en beryktad niomannaorkester som underhöll publiken och visade den första långfilmen Samhällets olycksbarn, som hade premiär på juldagen 1912. Senare började biografen visa vålds- och porrfilm, något som var mycket kontroversiellt och den lades ner 1984. Idag fungerar den gamla biografen som Konsertteaterns lokal medan biografnamnet Konsert lever vidare här på Filmstaden Sundsvall.

 

China – den första trippelbiografen

China öppnade 1928 på Kyrkogatan och användes inte bara som biograf utan även som boxningsarena. Efter några tunga år på 60-talet då tv:n lanserats fick China på 70-talet åter ett uppsving i och med att den byggdes om till länets första trippelbiograf. Salongerna döptes till China röd, grön och blå. Två år senare fick China konkurrens av Sandrew som även den var en multibiograf samt stora Folkan som öppnade 1977. Trots detta var China i drift på sin ursprungliga plats ända till 1986 då namnet fick flytta upp till Filmstadens salong 6.

 

Folkan – Premiärernas salong

Folkan öppnade 1977 och var då den enda salongen i Folkets Hus. Den fick 1986 sällskap av fem salonger då Filmstaden, Sundsvalls största multibiograf invigdes i lokalerna. Samtidigt renoverades även Folkan. Idag är Folkan den enda av våra biografer som ligger på sin ursprungliga plats och är med sina 352 platser den stora premiärsalongen. Och även om den visserligen är störst idag så glömmer vi inte Röda Kvarn som en gång i tiden ståtade med sina 400 platser.

 

Akter, tallrikar och stolpar

Fram till 2012 visades film i så kallat 35 mm-format på projektorer med en teknik som sett ungefär likadan ut i nästan hundra år. I 35 mm-format skickades filmen i stora lådor, uppdelad i ”akter”. Förr, och fortfarande här och där, spelades en akt i taget på två projektorer som stod bredvid varandra. Maskinisten satt i maskinrummet och höll utkik efter skiftmärkena som du fortfarande ibland kan se i bildens övre högra hörn på äldre filmer om du tittar noga. När ett sådant dök upp skiftade maskinisten över till nästa projektor och så fortsatte filmen utan att besökarna i salongen märkte något.

Senare började man köra från tallrik och stolpe vilket betyder att akterna skarvas ihop till en enda lång filmrulle som sedan läggs på en tallrik och sedan dras filmen via en stolpe innan den laddas i projektorn och sedan tillbaka till tallriken igen. Maskinisten kan på så sätt visa flera filmer i flera salonger samtidigt. Att köra en 35 mm-filmprojektor är inte som att visa en dvd-film. Man kan inte stanna hur som helst och att spola tillbaka är omöjligt. Därför kunde det ta en stund att starta filmen igen om den råkat stanna. 

Framtidens bio är redan här

Idag är biograferna i Sverige i princip helt digitaliserade. Tiden då filmrullar, filmhjul och ljudet från smattrande projektorer fyllde maskinrummen är förbi. Istället spelas filmen från en hårddisk på en stor, digital projektor. Här på Filmstaden Sundsvall visar vi digital film i alla våra åtta salonger. Här finns även två salonger med speciella 3D-projektorer som dessutom kan visa film i 3D-HFR, High Frame Rate. Det betyder att filmen visas i 48 bilder per sekund mot vanliga 24 vilket ger en skarpare och klarare bild. 

 

Vill du uppleva modern, digital biografteknik? Se 3D-film!

Läs mer om våra filmer och reservera biljetter.

 

Har du information eller bilder du skulle vilja dela med dig av till oss? Eller är det något du vill veta mer om?
– Kontakta oss!

 Informationen om Sundsvalls biografer och historia kommer från Sundsvalls museums arkiv, ögonvittnen och andra snälla berättare.