Vi är Folkets Hus & Park English

Köp dina biobiljetter här ›

Länken tar dig till sf.se

Nu på Salong Draken:

 

MUD

Premiär: 15/11-21/11
Regi: Jeff Nicols
Land:USA
Språk:Engelska
Längd:2tim. 15min
I rollerna:Matthew McConaughey, Sam Shepard, Michael Shannon, Reese Witherspoon mfl.

De två tonårspojkarna och bästa kompisarna, Ellis och Neckbone stöter på en mystisk främling som gömmer sig på en övergiven ö i Mississippi floden. Mud som han kallar sig, berättar en otrolig historia för dem om hur han tvingats mörda en man för att skydda sin stora kärlek Juniper och att ett pris är satt på hans huvud.

Han ber dem hjälpa honom med mat och att få fram ett meddelande till Juniper så att de två kan fly tillsammans undan männen som vill mörda honom.

”Med en handling som får utvecklas i ett lugnt tempo och med lysande karaktärsporträtt, framför allt om hur det är att vara 14 år och befinna sig i den del av livet mellan barn och vuxen, är ”Mud” en film som lyckas kombinera både äventyr och thriller utan att falla i stereotypfällan som så ofta sker för dessa genrer.” Moviezine

 

MITT LIV SOM LIBERACE

13/9-19/9

Regi: Steven Soderbergh
Land: USA
Språk: Engelska
Längd:1 tim. 58 min.
Ålder:Från 11 år
I rollerna: Matt Damon, Dan Aykroyd, Michael Douglas, Rob Lowe, Nicky Katt, Eddie Jemison mfl

Steven Soderberghs biografi över den firade pianisten Liberace sänds av HBO den 26 maj och går upp på Salong Draken den 13/9 2013.

 

DEN GRÖNA CYKELN

10/9-12/9 

Regi: Haifaa Al-Mansour

Land: Saudiarabien
Språk: Arabiska
Längd: 1tim. 38min.
Ålder: Barntillåten
Distributör: Folkets Bio
I rollerna: Reem Abdullah, Mariam Alkohzaim, Maram Alkohzaim, Mohammed Alkhozain, Sara Aljaber mfl

Tio-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare så när anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör.

”Den gröna cykeln” är inte märkvärdig, men däremot mycket värdig. Den är bra berättad, fint fotad och viktig utan att försöka vara det. Se den! (Moviezine)

STORIES WE TELL
7/9-

Regi: Sarah Polley
Land: Kanada
Språk: Engelska
Längd: 1tim. 48 min.
Distributör: Folkets Bio

Medverkande: Sarah Polley, Rebecca Jenkins, Geoffrey Bowes, Victoria Mitchell, Robert Macmillan mfl
Skådespelerskan och regissören Sarah Polley (”Take This Waltz”) bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får berätta sina upplevelser och uppfattningar av liv, uppväxt och den stora familjehemligheten.

Inte hade en väl kunnat tro att en skådespelare från en zombiefilms-remake skulle göra något större avtryck i filmvärlden, men när Sarah Polley granskar sin familj i dokumentären ”Stories We Tell” skapar hon en av de mest fascinerande filmberättelserna på flera år. (Moviezine)

 

BLUE JASMINE

Visas: Augusti –

Regi: Woody Allen

Land:USA
Språk:Engelska
Längd:1tim. 39min.
Ålder:Från 7 år
Distributör:Scanbox Entertainment
Medverkande: Alec Baldwin, Cate Blanchett, Bobby Cannavale, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins, Max Casella mfl

Efter sin fantastiska äventyr i London, Barcelona, Paris och Rom återvänder Woody Allen denna gång till USA med New York och San Francisco som skådeplats.

I ”Blue Jasmine” spelar Cate Blanchett överklassfrun Jasmine som får se sin sociala prestige, Chanel-dräkterna och lyxlivet smulas sönder då äktenskapet med den rike affärsmannen Hal (Alec Baldwin) upplöses efter att han anklagas för bedrägeri i mångmiljardklassen.

Jasmine flyr New York och anländer desperat och chockad till San Francisco för att bo med sin syster Ginger (Sally Hawkins) som arbetar i en mataffär. Det blir en enorm kulturkrock men också en möjlighet för systrarna att se närmre på de problem de båda brottas med.

————–Uppehåll för digitalisering!!—————-


BEAST OF THE SOUTHERN WILD

Premiär 18/1

Regi:Benh Zeitlin
Land:USA
Språk:Engelska
Längd:1tim. 43min.
Ålder:Från 11 år
Distributör:NonStop Entertainment
I rollerna:Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Philip Lawrence, Lowell Landes, Hannah Holby, Amber Henry, Jovan Hathaway, Kendra Harris mfl

Havsytan når nya nivåer, vilda djur återuppväcks från de döda och världen är på väg att gå under i denna saga om en sexåring vid namn Hushpuppy, som bor med sin pappa vid världens ände.

”Prisbelönt på filmfestivalerna i både Cannes och Sundance är det här inget mindre än ett riktigt fynd. Nybörjarskådisarna gör oerhört starka insatser och ”Beasts of the Southern Wild” är en sådan unik blandning av magi och misär att det här är något så ovanligt som en film man inte lätt glömmer.” Moviezine


SEARCHING FOR SUGARMAN

Ny Premiär 18/1

Regi:Malik BendjelloulSugarman
Land:Sverige
Språk:Engelska
Längd:1tim. 23min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:NonStop Entertainment
Filmens skådespelare:Malik Bendjelloul Rodriguez
Hemsida: http://www.moviezine.se/film/searching-for-sugar-man


Svenska Malik Bendjellouls dokumentär är en bokstavligen otrolig berättelse om en musiker som upptäcktes i Detroit på 60-talet, och väntades bli sin generations absolut största. Istället gick han under jorden, det ryktades till och med om självmord, men ett demoex av hans album dök upp i Apartheid-regimens Sydafrika där han blev ett enormt fenomen.

”Tribeca Film Festival 2012 – ”Searching for Sugar Man” är en av de bästa historier du nånsin kommer att få höra – det är bara det att den är sann. Berättelsen om musikern Rodriguez lämnar ingen oberörd. Här presenteras den med fingertoppskänsla, ett fantastiskt soundtrack och en upplösning som är för perfekt för att vara påhittad.” Moviezine

PALME

28/9 Obs ett fåtal visningar

Filmens regissör: Maud Nycander, Kristina Lindström
Land:Sverige
Språk:Svenska
Längd:1tim. 49min.
Ålder:Från 7 år
Distributör:Scanbox Entertainment

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Mordet har i decennier överskuggat bilden av personen. Nu kommer filmen om Palme. En berättelse om en människa, en politiker och hans tid. Om en man som förändrade historien.

Olof Palme liknar ingen annan svensk politiker, varken före eller efter honom. Han var överklasspojken som skapade världens mest jämlika land. Demokraten som fick USA att ta hem sin ambassadör i Stockholm. Älskad och hatad. Alla hade en åsikt om Palme.

För första gången medverkar hela familjen Palme i en film. De berättar om hur det var att leva med Sveriges mest kända politiker. Hur det påverkade livet. Hur hatet drabbade även barnen. Om politikern Palme berättar politiska motståndare, statsmän och partikollegor.


NATHALIE

21/9 Premiär

Regi:David Foenkinos, Stéphane FoenkinosNathalie
Land:Frankrike, Språk:Franska, Svenska
Längd:1tim. 48min.
Ålder: Barntillåten
Distributör:Noble Entertainment
I rollerna: Audrey TautouAriane AscarideBruno TodeschiniFrançois DamiensMonique ChaumetteJoséphine de MeauxAudrey Fleurot

Nathalie är inte längre säker på någonting. Ena stunden var hon lyckligt gift, hade en lysande karriär och var övertygad om att framtiden var ljus. Men allt förändrades i ett ögonblick när hennes man dog i en bilolycka och hela hennes värld vändes upp och ner.

Tre år senare sörjer hon fortfarande samtidigt som hon desperat kämpar för att gå vidare – vilket leder till en impuls att kyssa sin svenske arbetskollega Markus. För Nathalie är det bara en kyss men för Markus är det ögonblicket då han blir hals över huvud förälskad i henne.

 

YOUR SISTERS SISTER

Premiär: 14/9

Regi:Lynn Shelton
Land:USA
Språk:Engelska
Längd:1tim. 30min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:NonStop Entertainment
I rollerna: Emily Blunt, Rosemarie DeWitt, Mark Duplass, Mike Birbiglia, Kimberly Chin, Dusty Warren, Kate Bayley, Steve Snoey, Jason Dodson mfl

Iris bjuder över sin vän Jack till familjens sommarhus, efter hans brors död. Där lär han känna hennes syster Hannah.
Filmen puttrar på fint med rolig (mycket improviserad) dialog som lyckligtvis aldrig blir sådär inställsamt ”smart och trendig”.

POJKEN MED CYKELN

7/9 Premiär

Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc DardennePojken med cykeln
Land:Frankrike
Språk:Franska
Längd:1tim. 27min
Ålder:Från 11 år
Distributör:Folkets Bio
Filmens skådespelare: Cécile De France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon Di MateoThomas Doret
Recension Trailer mm: http://www.moviezine.se/film/boy-with-a-bike

Cyril, 12 år, rymmer från barnhemmet dit han har dumpats av sin pappa och hamnar av en händelse i händerna på Samantha, en hårfrisörska med ett sällsynt stort hjärta.

Cannes 2011 – Att skapa ett drama kring ett barn är ett ganska enkelt knep för att engagera en publik men det räcker inte alltid med att utsätta barnet för något traumatiskt. Här lyckas man dock briljant med att förmedla järnstarka känslor för den stackars, unge Cyril som under en hård, envis yta desperat söker efter kärlek och omtanke.

 

 

ON THE ROAD

31/8 PremiärOn The Road

Regi: Walter Salles
Land: USA
Längd: 2 tim 17 min
I rollerna: Steve Buscemi, Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Terrence Howard, Amy Adams, Kirsten Stewart mfl

Sal Paradise följer med Dean Moriarty på en hisnande resa genom USA. Jack Kerouacs eviga klassiker är en ledstjärna för Beat-generationen och i jakten på den verkliga friheten – fylld av jazz, poesi, fri sex och droger. ”On the Road” revolutionerade kulturvärlden och utmanade rådande normer och har idag uppnått en kultstatus få andra verk kan skryta med.

 

 

THE LADY

Premiär: 11/5

Regi:Luc Besson
Land:Storbritannien
Språk:Engelska
Längd:2tim. 12min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:Scanbox
I rollerna: David Thewlis, Michelle Yeoh, William Hope, Benedict Wong, Susan Wooldridge,Sahajak Boonthanakit,Teerawat Mulvilai mfl.

Detta är historien om Aung San Suu Kyi och hennes man, Michael Aris. En episk kärlekshistoria om hur ett extraordinärt par offrade sin egen lycka för ett större sammanhang.

Vad driver henne att riskera allt?

The Lady, Aung San Suu Kyi är politiker, fredspristagare och en av världens mest kända politiska fångar. För drygt ett år sedan släpptes hon fri från en över 20 år lång husarrest och hon fortsätter sin oförtröttliga kamp mot diktaturen i Burma. Den 1 april 2012 ställer hon upp i valet och en hel värld följer med spänning vad som nu kommer att hända.

 

AVALON

Premiär 4/5

Regi:Axel Petersén
Land:Sverige
Språk:Svenska
Ålder:Från 11 år
Distributör:Nordisk Film
I rollerna:Johannes Brost, Carl Johan De Geer, Peter Carlberg, Rainer Gerdes, Henrik Lilliér, Carl Kumlin, Jennifer Knipe mfl.

Efter att ha avtjänat en tid med fotboja åker Janne, en föredetta festfixare, till Båstad för att öppna en exklusiv nattklubb och få sitt liv på fötter. Under den kändistäta tennisveckan gör han sista förberedelserna inför öppningen, umgås med systern Jackie och njuter av livet som stundande krogkung.

Men bara några dagar innan premiären orsakar Janne en katastrofal olycka och hans alltmer desperata försök att hantera situationen drar honom in i en mörk nedåtgående spiral.

”Avalon” är som en studie i människoförakt, där pengar betyder allt och alkohol nästan lika mycket. Den som försöker bryta mot normerna, i detta fall överklassens, blir snabbt straffad. Filmen blandar action med långsamma scener och går in på djupet av människans natur.” Moviezine

 

POLIS

Premiär: 27/4

Regi:Maïwenn Le Besco
Land:Frankrike

Språk:Arabiska, Franska, Italienska, Rumänska
Längd:2tim. 7 min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:TriArt
I rollerna: Karin Viard, Maïwenn Le Besco, Marina Foïs, Joey Starr mfl.

Den intensiva vardagsrealismen från ”The Wire” har förflyttats till det franska polisväsendets enhet för bekämpandet av brott mot barn. När en fotograf blir utsänd från inrikesministeriet för att dokumentera deras arbete tas hon med på en resa genom dramatik, tragik och ibland den komik som behövs för att kunna klara av en sådan sisyfosliknande situation.

”Trots ett tungt ämne på pappret lyckas Maïwenn göra en av årets mest livsbejakande filmer om en polisavdelning som jobbar med brott mot barn. Gripande, roligt och välspelat”. Moviezine

”Under två timmar reds ett tovigt nystan av livsavgörande samtal ut som avslutas med en knytnäve i magen. Starkt. Ronnit Hasson – Expressen

 
SNÖN PÅ KILIMANJARO

Premiär: 20/4

Regi:Robert Guédiguian
Land:Frankrike
Språk:Franska
Längd:1tim. 30min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:NonStop Entertainment
I rollerna:Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride, Anaïs Demoustier, Gérard Meylan, Marilyne Canto, Grégoire Leprince-Ringuet mfl.

Trots att han har förlorat sitt jobb lever Michel ett lyckligt liv tillsammans med sin fru Marie-Claire. De har varit förälskade i mer än trettio år. Deras barn och barnbarn gör dem lyckliga och de älskar att umgås med sina närmsta vänner. De är stolta över deras politiska ställning och kamp och deras morala värderingar.

Men deras lycka slås i bitar när två maskerade och beväpnade män anfaller dem, binder dem och tar alla deras pengar de hade fått för att köpa en resa till Kilimanjaro. Chocken blir än större när de inser att rånet organiserades av en av Michels före detta arbetskamrater, Christophe, som sparkades samtidigt som Michel. Så sakteliga upptäcker Michel och Marie-Claire att Christophe tar hand om sina två yngre bröder, efter att deras föräldrar lämnat dem.

J. EDGAR

Premiär: 20/4

Regi:Robert Guédiguian
Land:USA
Språk:Engelska
Längd:2tim. 17min.
Ålder:Från 11 år
Distributör:20th Century Fox
I rollerna:Stephen Root, Dermot Mulroney, Leonardo DiCaprio, Naomi Watts, Judi Dench, Josh Lucas, Lea Thompson, Jeffrey Donovan, Ed Westwick mfl.

Som överhuvud för brottsbekämpningen i USA under nästan 50 år, var J. Edgar Hoover fruktad och beundrad, hånad och hyllad. Men bakom stängda dörrar höll han hemligheter som skulle ha förstört hans image, hans karriär och hela hans liv.

”..en ovanligt lyckad biopic. Den beskriver sin huvudperson både som en framstående amerikan och en ”räddhågsen och hjärtlös liten man”.„Fredrik Strage – DN

 

THE ARTIST

Premiär: 30/3

Regi:Michel Hazanavicius
Land:Frankrike
Språk:Engelska, Stum
Längd:1tim. 40min.
Ålder:Från 7 år
Distributör:Scanbox Entertainment
I rollerna:John Goodman, James Cromwell, Beth Grant, Missi Pyle, Penelope Ann Miller, Stuart Pankin, Jean Dujardin mfl

Hollywood, 1927. George Valentin är orolig för att hans oerhörda popularitet som stumfilmsstjärna ska dala nu när filmerna börjar spelas in i färg och med ljud. I ett desperat försök att stanna kvar i rampljuset slår han sig ihop med den vackra och talangfulla Peppy Miller, en ung dansös på väg mot sitt stora genombrott.

”En fantastisk hyllning till eran av stumfilmer, utförd med en precision som övertygar oss om att ”The Artist” faktiskt är gjord för 80 år sedan. Med mycket charm, men framför allt genialiska grepp och en träffsäker stil är det svårt att inte njuta av den här annorlunda men samtidigt hemtama produktionen.” Moviezine

 

VI MÅSTE PRATA OM KEVIN

Premiär 23/3

Regi:Lynne Ramsay
Land:Storbritannien
Språk:Engelska
Ålder:Från 15 år
Distributör:SF Film
I rollerna: John C. Reilly, Tilda Swinton, Siobhan Fallon, Leslie Lyles, Ezra Miller, Anthony Del Negro, Ursula Parker mfl.

Eva lägger ambitioner och karriärtankar på hyllan när Kevin föds. Förhållandet mellan son och mor är svårt redan från första början. När Kevin är femton år begår han en fruktansvärd handling. Eva kämpar med sina egna känslor av sorg och ansvar. Har hon någonsin älskat sin son? Och i vilken utsträckning kan hon själv beskyllas för det som Kevin gjort?

Filmen baseras på romanen med samma namn av Lionel Shriver.

En otroligt stark Tilda Swinton lyckas framkalla alla möjliga känslor från både obehag till sympati. ”Vi måste prata om Kevin” försöker inte ge några enkla svar, men får oss att fundera kring de frågor som många ställer sig när något av det värsta som kan hända sker. Moviezine

CARNAGE

Premiär: 16/3

Regi:Roman Polanski
Land:Frankrike
Språk:Engelska
Längd:1tim. 19min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:Noble Entertainment
I rollerna:John C. Reilly, Jodie Foster, Kate Winslet, Julie Adams, Christoph Waltz, Joseph Rezwin, Elvis Polanski, Eliot Berger mfl

I ”Carnage”, som baseras på Yasmina Rezas flerfaldigt Tonybelönade pjäs, samlar Polanski fyra av världen bästa skådespelare

Jodie Foster, Kate Winslet, Christopher Waltz och John C. Reilly som spelar två par vars barn råkat i slagsmål. På kvällen efter bråket träffas föräldrarna för att civiliserat diskutera och reda upp det som hänt men snart börjar de bete sig allt mer barnsligt innan kaos uppstår.

” New York Film Festival 2011 – Innovativa och pjäsliknande ”Carnage” utspelad i realtid är bitvis genial, men bitvis aningen överspelad med en ton av fars. Den ovanliga stilen gör detta till en av Roman Polanskis mest intressanta och annorlunda filmer på länge.” Moviezine

 

TYRANNOSAUR

Premiär: 2/3

Regi:Paddy Considine
Land:Storbritannien
Språk:Engelska
Längd:1tim. 31min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:NonStop Entertainment
I rollerna: Eddie Marsan, Peter Mullan, Olivia Colman, Ned Dennehy, Paul Popplewell, Fiona Carnegie mfl

Den välrenommerade skådespelaren Paddy Considines debutregi är en våldsamt stark film med högintensivt glödande skådepelarinsatser.

Joseph (Mullan), en plågad, självdestruktiv man omgiven av våld, finner hopp och räddning i Hannah, en kristen välgörenhetsarbetare. Från början ser han ner på hennes tro och hennes förmodade idylliska liv, men han inser snart att Hannahs liv är allt annat än fridfullt. Allteftersom deras förhållande utvecklas lär de sig att förstå och acceptera den smärta de båda bär inom sig.

”Tyrannosaur” är ett brutalt – i ordets samtliga bemärkelser – socialrealistiskt drama vars ”existensberättigande” säkerligen kommer att ifrågasättas av den biobesökare som söker konventionell filmmening. Det är också en film som är oerhört välspelad.” Moviezine

 

MARTHA, MARCY, MAY, MARLENE

Premiär 24/2

Land:USA
Språk:Engelska
Längd:1tim. 41min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:20th Century Fox
Regi:Sean DurkinFilmens
I rollerna:John Hawkes, Hugh Dancy, Sarah Paulson, Brady Corbet, Elizabeth Olsen, Maria Dizzia, Louisa Krause mfl

Hemsökt av smärtsamma minnen och paranoia, kämpar en instabil kvinna för att återuppta kontakt med sin familj efter att ha flytt från en sekt.

Hyllade nykomlingen Elizabeth Olsen spelar huvudrollen som Martha, en ung kvinna som försöker återskapa sitt liv efter att ha flytt undan en sekt och dess karismatiske ledare (John Hawkes).

Hon söker skydd och stöd hos sin syster Lucy (Sarah Paulson) och hennes man (Hugh Dancy) men rädslan att hennes förflutna ska hinna upp henne hemsöker Martha och gränsen mellan verklighet och minnen blir allt suddigare.

MARTHA, MARCY, MAY, MARLENE är en stark psykologisk thriller som vunnit både publiken och kritikernas gillande vid filmfestivalerna i Sundance och Cannes.

”De som inte redan tyckte att religiösa sekter var skrämmande lär ändra uppfattning efter den här filmen om en medlem som flytt men plågas av minnen och paranoia. Olsen-tvillingarnas lillasyster Elizabeth är ett stjärnfynd i huvudrollen och regissören Sean Durkin skapar en tät, obehaglig stämning som långsamt byggs upp.” Moviezine


THE RUM DIARY

Premiär 24/2

Land:USA
Språk:Engelska, Spanska
Längd:1tim. 59min.
Ålder:Från 11 år
Distributör:SF
Regi:Bruce Robinson
I rollerna: Johnny Depp, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi, Marshall Bell, Aaron Eckhart, Amber Heard
Se trailern

Paul Kemp hamnar på en nerkörd tidningsredaktion i Puerto Rico och lever ett lojt liv i barernas skugga tillsammans med andra inflyttade amerikaner. Men till vilket pris?

Den rastlöse New York-journalisten Paul Kemp tröttnar på storstaden och söker sig till Karibien. Han får arbete på en tidningsredaktion som kämpar för sin överlevnad i Puerto Rico. Oberäkneliga kolleger och en fientligt inställd lokalbefolkning blir snart hans vardag, liksom långa blöta nätter på de otaliga barerna.

Efter en natt blir Paul besatt av den vackra Chenault, som visar sig vara förlovad med den korrumperade affärsmannen Sanderson. Sanderson inser att han kan ha användning av Paul genom att betala honom att skriva fördelaktigt om ett av hans obskyra projekt: att bygga lyxhotell på en orörd ö vid kusten. Samtidigt som Paul skaffar sig fler och fler anledningar att träffa Chenault ställs han inför ett vägskäl: ska han stötta Sandersons tvivelaktiga projekt eller avslöja det han vet för att sätta dit honom?

The Rum Diary är baserad på Hunter S. Thompsons bok om hans egna upplevelser som journalist i 50-talets Puerto Rico.

A DANGEROUS METHOD

Premiär 17/2

Land:Storbritannien
Språk:Engelska, Tyska
Längd:1tim. 40min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:Scanbox Entertainment
Regi: David Cronenberg
I rollerna: Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel, Michael Fassbender, André Hennicke, Sarah Gadon, Arndt Schwering-Sohnrey mfl

David Cronenberg är tillbaka med ett intensivt triangeldrama som utforskar människans djupaste impulser och dess förmåga att locka fram minnen av förträngda, mörka hemligheter. Två av världens mest intelligenta, men kanske också mest kontroversiella män, Carl Jung (Michael Fassbender) och Sigmund Freud (Viggo Mortensen), har en intensiv och turbulent relation som leder fram till psykoanalysens födelse.

Deras gemensamma nämnare blir den djupt störda, men också intelligenta och vackra Sabina Spielrein (Keira Knightly) som både enar och splittrar dem.

”Välgjort uti minsta detalj om ett fascinerande ämne som är lika aktuellt nu som för 100 år sedan. ”A Dangerous Method” består av mycket kött och blod… ” Moviezine

 

OSLO 31 AUGUSTI

Premiär 17/2

Regi:Joachim Trier
Land:Norge
Språk:Norska
Längd:1tim. 35min.
Ålder:Från 15 år
Distributör:TriArt
I rollerna:Malin Crépin, Anders Danielsen Lie, Iselin Steiro, Aksel Thanke, Tone Beate Mostraum, Emil Lund, Johanne Kjellevik Ledang

Anders (34) ska snart avsluta sin drogrehabilitering på landet. Som en del av programmet tillåts han åka in till staden för en jobbintervju. Men han utnyttjar permissionen och stannar kvar i stan, driver omkring, träffar folk som han inte har sett på en tid. Anders är smart, snygg och från en bra familj, men han plågas svårt av alla chanser han har försuttit, alla människor som han har svikit.

Han är fortfarande relativt ung, men upplever att livet på många sätt redan är förbi. Resten av dagen och långt in på natten brottas det förflutnas vålnader med löftet om kärlek, möjligheten till ett nytt liv och förhoppningen att se en framtid när morgonen gryr.

”Under en dag följer vi Anders som är på permission från ett rehabiliteringshem. I möten med hans vänner och själva staden Oslo lär vi känna mannen som tycks ha allt, men förlorat det. Nu har han en ett dygn på sig att göra upp med livet.” Moviezine


THE DESCENDANTS

Premiär 27/1

Regi: Alexander Payne
Land:USA
Språk:Engelska
Längd:1tim. 55min
Ålder:Från 7 år
I rollerna: I rollerna:George Clooney, Robert Forster, Judy Greer, Beau Bridges, Matthew Lillard, Mary Birdsong, Rob Huebel, Milt Kogan, Michael Ontkean mfl

Matt King är både en odräglig man till sin fru och far till sina två döttrar. Men då hans fru råkar ut för en båtolycka blir hans värld helt omvänd och måste försöka knyta sina band tillbaka med barnen och tänka på sin framtid. Han måste också överväga att sälja den mark han äger som gått i generationer.

Alexander Payne, regissören bakom ”Sideways”, är tillbaka med denna bitterljuva historia om en man vars liv passerat obemärkt för andra och för honom själv. Han är verkligen en mästare på att hantera kufiga antihjältar som har hjärtat på rätt ställe, men som helt enkelt inte har blivit tilldelade rätt spelkort i livet. Clooney har sedan länge bevisat att han kan ta sig an det mesta och det gör han här också med bravur. (Moviezine)

Följ Salong Draken på facebook!